Jak sadzić warzywa z nasion?
Przygotuj się do stworzenia przydomowego warzywniaka. Co jest potrzebne, aby rozpocząć uprawę warzyw? Niezależnie od tego czy najpierw robisz rozsady, czy od razu sadzisz warzywa w gruncie, podstawą są odpowiednie nasiona na warzywa. Przydadzą się też podstawowe narzędzia ogrodnicze oraz rękawice. Gdy wczesną wiosną chcesz stworzyć rozsady, zaopatrz się w wielodoniczki, tacki lub pojemniki z dziurkami na dnie. Niezbędna jest też ziemia do warzyw dobrej jakości – musi być przepuszczalna i żyzna.
Najważniejsze instrukcje i optymalne warunki do wysiewu warzyw znajdują się na opakowaniach nasion, jednak warto poznać podstawowe zasady ich sadzenia. Niektóre warzywa mogą być wysiane od razu do gruntu, ale potrzebują one odpowiednio przygotowanej i oczyszczonej gleby. W tym przypadku najczęściej stosuje się siew rzędowy i umieszcza się nasiona w równomiernych grządkach po jednej sztuce lub po kilka do przygotowanych wcześniej dołków. Wybierając tę metodę, trzeba pamiętać o odpowiednich odległościach między warzywami, by nie przeszkadzały sobie podczas rozrostu. Wczesną wiosną po wysiewie warto przykryć warzywa z nasion folią lub agrowłókniną na chłodniejsze noce.
Podczas wysiewu należy umieścić ziemię w wybranym pojemniku, a nasiona warzyw w ziemi i przysypać je niewielką warstwą podłoża w zależności od wielkości nasion. Zalecana głębokość siewu jest podawana na opakowaniach przez producenta. Można nakryć je folią spożywczą nakłutą w paru miejscach dla lepszych warunków wzrostu. Później wystarczy dbać o regularne podlewanie i obserwować jak warzywa kiełkują. Do gruntu lub do doniczki można je przesadzić, gdy wypuszczą 2-3 pary liści.
Nasiona warzyw do uprawy w ogrodzie lub na balkonie
Istnieje wiele wariantów domowej uprawy warzyw – nasiona można posadzić w głębokich pojemnikach na balkonie, w doniczkach, w długich skrzyniach. W ogrodzie należy wysiać je na grządkach lub w podwyższonych skrzyniach. Inną możliwością jest posadzenie ich w tunelu foliowym lub w szklarni. Podwórkowy warzywnik warto umieścić w słonecznym zakątku, który jest oddalony o drzew i osłonięty od silnego wiatru. Stały i równy dostęp do światła sprawi, że warzywa nie będą konkurować o słońce i lepsze warunki.
Niektóre nasiona warzyw potrzebują rozsad, inne, bardziej odporne na chłody, nadają się od razu do umieszczenia w ogródku. Do pierwszego typu można zaliczyć: bakłażany, brukselki, cukinie, kapusty, papryki, dynie czy brokuły. Z kolei od razu do gruntu warto wysiać rzodkiewkę, marchew, buraki, groszek, ogórka, pietruszkę czy fasolę.
Na balkon przeznacz warzywa, które nie wymagają wiele miejsca do rozrostu. Świetnym wyborem będą: cebula, czosnek, szczypiorek, koperek, papryka, pomidory, sałata czy pietruszka. Na balkonowej uprawie da się wyhodować również truskawki, maliny, borówki oraz poziomki. Decydując się na wysiew na balkonie, wybierz stanowisko nasłonecznione, ale nie narażaj warzyw na przesuszenie. Odpowiednią wystawą będzie północne okno. Do posadzenia roślin posłuży specjalna ziemia do warzyw lub podłoże do roślin balkonowych.
Ekologiczne warzywa uprawiane od podstaw z nasion
Należysz do zwolenników ekologicznej uprawy? Sprawdź, czym się kierować podczas pielęgnacji ogródka. Aby warzywa były naturalne i zdrowe, warto stosować organiczne nawozy do warzyw w formie obornika, kompostu, biohumusu oraz nawozów roślinnych. Unikaj syntetycznych, chemicznych specyfików. Specjalne nawozy do warzyw to nie wszystko. By żyć w zgodzie z zero waste, możesz wykorzystać wióry i popiół drzewny oraz kompostowaną korę do pielęgnacji ogródka.
Ekologiczną metodą, którą warto poznać jest płodozmian chroniący przed rozwojem szkodników. Hodowane warzywo powinno być w jednym miejscu co 3-4 sezony. To szczególnie przydatne w przypadku warzyw wyjaławiających glebę jak marchew czy ziemniaki. Po nich dobrze jest siać np. groch czy fasolę. W ogrodzie można stosować również ściółkowanie.
Dobre nasiona warzyw z pewnego źródła to podstawa udanej uprawy i obfitych plonów. W naszej ofercie znajdziesz różnorodne nasiona warzyw od marki Legutko. W asortymencie mamy cebule, fasole, sałaty, marchew, kalafior, buraki, dynie, bób oraz inne lubiane warzywa w różnych odmianach. Poznaj naszą ofertę i stwórz swój własny warzywniak!