Do czego służą rondle?
Rondle to stosunkowo nieduże garnki do gotowania, których pojemność waha się od 1 do 2,5 l. Wyposażone są w wygodną rączkę, która umożliwia łatwe przenoszenie naczynia jedną ręką, także z zawartością. Rondelki świetnie sprawdzają się zarówno do duszenia i gotowania, jak i odgrzewania niewielkich ilości jedzenia. To czyni je jednymi z bardziej uniwersalnych i częściej używanych garnków w każdej kuchni.
Oprócz przygotowywania, podgrzewania czy duszenia potraw, mały rondelek będzie pomocny podczas pieczenia i dekorowania ciast i innych wypieków. Łatwo i szybko rozpuścisz w nim czekoladę, zrobisz lukier lub inną polewę na ciasto. Małe rondelki często używane są także do gotowania mleka – nie tylko dla najmłodszych domowników, ale także wtedy, gdy wieczorem najdzie Cię ochota na gorącą czekoladę czy kakao.
Rondle emaliowane, z pokrywką czy z rączką? Które wybrać?
Na rynku znajdziesz wiele rodzajów rondli, dzięki czemu z łatwością dobierzesz garnek do posiadanego już wyposażenia kuchennego. Do wyboru masz rondle emaliowane, aluminiowe, czy polerowane rondle ze stali nierdzewnej.
Do jednych z chętniej wybieranych modeli należą rondelki emaliowane, które są bezpieczne w codziennym użytkowaniu i łatwe w utrzymaniu czystości. Duży wybór wzorów i kolorów sprawia, że rondel emaliowany łatwo dopasować do kuchni urządzonej klasycznie lub w duchu dawnych lat (np. w stylu retro czy rustykalnym). Do nowoczesnych kuchni częściej wybierane są rondle ze stali nierdzewnej, których gładka powierzchnia i wysoki połysk idealnie wpisują się we współczesne aranżacje kuchenne. To przy okazji najczęściej poszukiwane rondle na indukcję właśnie do nowoczesnych wnętrz. Z kolei producenci nowoczesnych rondli aluminiowych wykorzystują do ich produkcji dodatkowe powłoki, np. nieprzywierające lub kamienne. Dzięki temu gotowanie jest nie tyko łatwiejsze, ale i bezpieczniejsze.
Na rynku i w naszym sklepie online znajdziesz także rondle z pokrywką, które szczególnie dobrze sprawdzą się do duszenia potraw lub ich szybszego przygotowania czy też podgrzania. Idealnie dopasana pokrywka w gotowym zestawie jest gwarancją efektywności i zachowania pełni smaku gotowanych potraw. To sprawia, że rondel z pokrywką to absolutne must-have w każdej kuchni!
Cechą charakterystyczną rondli jest to, że posiadają jeden, długi i wygodny uchwyt, który umożliwia swobodne trzymanie naczynia jedną ręką. Rondelek z rączką to nie tylko wygoda podczas gotowania, ale także podczas nakładania potraw czy nalewania sosu. Uchwyt może być wykonany z tego samego materiału, co garnek lub drewna albo innego, nienagrzewającego się materiału. Na przykład garnki emaliowane – w tym rondle – często posiadają także emaliowane uchwyty, dzięki czemu są wizualnie spójne i prezentują się naprawdę pięknie.
Wybierając rondelki do swojej kuchni, zastanów się, do czego będziesz ich używać. To ułatwi Ci podjęcie decyzji, który rondelek sprawdzi się w niej idealnie.
Praktyczne rondle i rondelki do kuchni
Chyba nie ma bardziej praktycznego i uniwersalnego naczynia do gotowania potraw niż właśnie rondle i rondelki. Nie zajmują wiele miejsca, są poręczne i zawsze gotowe do szybkiego podgrzania lub ugotowania niewielkiej ilości pożywienia. Jeśli to właśnie rondel jest tym, czego brakuje w Twojej kuchni – nie czekaj i znajdź w katalogu naszych produktów idealne naczynie dla siebie.
Przygotowaliśmy dla Ciebie zarówno garnki na indukcję, jak i na inne rodzaje kuchenek. Emaliowane, stalowe, aluminiowe, z nieprzywierającą powłoką – usiądź wygodnie i zobacz nasze propozycje, w których znajdzie się nie tylko mały rondel na indukcję, ale także większy garnek na wszystkie rodzaje płyt grzewczych.