Garnki emaliowane w wielu wzorach i kolorach!
Garnki emaliowane to nie tylko funkcjonalne rozwiązanie, które świetnie sprawdzi się w każdej kuchni. To także niesamowity design, łączący klasykę z nowoczesnością.
Oczywiście funkcjonalność to niezaprzeczalnie ich największa zaleta. Współczesne wersje naczyń – tak dobrze znanych nam z kuchni babć – wyposażone są w emaliowane powłoki, które zapewniają im maksymalną trwałość i funkcjonalność. Ich niezwykle gładka i szklista powierzchnia sprawia, że utrzymanie naczyń w czystości jest bardzo łatwe. Wystarczy miękka gąbka, delikatny płyn do mycia naczyń lub domowe środki czyszczące (np. sól, soda oczyszczona, ocet, cytryna lub kwasek cytrynowy). Do ich największych zalet zalicza się też fakt, że można myć je z zmywarce. Co więcej, emalia posiada właściwości kwasoodporne, dzięki czemu nie wchodzi w reakcję z przygotowywanym pożywieniem i nie zmienia smaku potraw. Dzięki szczelności emaliowanej powłoki, bakterie nie gromadzą się w zakamarkach naczynia i nie namnażają. To sprawia, że emaliowane garnki to coraz częstszy wybór osób, którym zależy na bezpiecznym i zdrowym gotowaniu.
Tym, co zdecydowanie wyróżnia garnki emaliowane na tle innych naczyń do gotowania, jest wyjątkowa estetyka i niepowtarzalny design. Emaliowana powłoka daje szerokie spektrum możliwości jej zdobienia, dzięki czemu na rynku znajdziesz wiele wzorów i kolorów, które łatwo dopasujesz do wyposażenia kuchni lub stylu, w jakim jest urządzona. Na rynku dostępne są naczynia zarówno ozdobione przy wykorzystaniu nowoczesnego wzornictwa, jak i takie, które oddają hołd klasyce. To sprawia, że garnek emaliowany może być ozdobną zarówno nowoczesnej, jaki klasycznej kuchni.
Wiele dostępnych w naszym sklepie modeli posiada w zestawie szczelną pokrywę z wygodnym i praktycznym uchwytem estetyką nawiązującym do stylu naczynia. Zwiększona ona nie tylko efektywność gotowania, ale także wygodę i przechowywanie żywności (np. podczas pozostawienia posiłku do wystygnięcia).
W katalogu naszych produktów znajdziesz m.in. znane i cenione garnki emaliowane Pleszew a także marek takich jak Florina i Galicja. Dzięki temu, że kupisz u nas garnki emaliowane na pojedyncze sztuki, możesz skomponować swój własny unikalny zestaw garnków na każdą okazję, który będzie idealnie pasował do Twojej kuchni.
Garnki emaliowane na indukcję lub na gaz
W katalogu naszych produktów znajdziesz garnki emaliowane wykonane z stali, pokrytej gładką i trwałą emalią. Dzięki temu doskonale przewodzą ciepło, co czyni je praktycznymi i wygodnymi naczyniami do codziennego gotowania. Niektóre modele w naszej ofercie mogą być stosowane na wszystkie rodzaje kuchenek, w tym jako garnki na gaz. Gotowanie na gazie jest dla nich w pełni bezpieczne, jednak warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach, aby maksymalnie wydłużyć ich trwałość. Najważniejszą zasadą jest pilnowanie, aby płomień podgrzewał jedynie dno naczynia, a nie jego boki. Dzięki temu garnki emaliowane na gaz nie będą miały nieestetycznych przebarwień, a ich emaliowane rączki nie będą się zbyt szybko i za mocno nagrzewały. W ten sposób ochronisz je też przed ewentualnymi uszkodzeniami ścianek naczynia.
Niektóre modele mogą być także używane jako garnki na indukcję, a informację na ten temat znajdziesz w opisie produktu, w zakładce Parametry techniczne, na opakowaniu lub na samym naczyniu. Nowoczesne garnki emaliowane na indukcję wyróżnia doskonałe przewodnictwo cieplne, co jest szczególnie ważne podczas gotowania na kuchenkach indukcyjnych.
Jak dbać o garnki emaliowane?
Dobre garnki emaliowane są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości. Dzięki wyjątkowo równej, szklistej powłoce, usuwanie zabrudzeń jest proste i nie wymaga użycia siły.
Standardowe zabrudzenia wystarczy wyczyścić miękką gąbką z dodatkiem łagodnego płynu do mycia naczyń. Dzięki temu emaliowana powłoka nie traci swoich właściwości. Jednak gdy powłoka zostanie przypalona, nie szoruj i nie stosuj silnych detergentów, które mogą uszkodzić jej strukturę i pozbawić ją cech, dla których garnek został nabyty. W tej sytuacji najpierw dokładnie wypłucz naczynie, aby pozbyć się przypalonych resztek jedzenia. Następnie sięgnij po naturalne, domowe sposoby – sól lub sodę oczyszczoną. Wsyp sporą ilość jednego lub drugiego środka i zalej wodą do poziomu przypaleń. Taki roztwór zagotuj, a następnie wylej i umyj naczynie ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Jeśli mimo to w naczyniu pozostaną ślady po przypalonej żywności, delikatnie przemyj je gąbką z minimalną ilością soli.
Jeśli garnki emaliowane posiadają przebarwienia (powstałe w wyniku gotowania barwiących potraw), do ich usunięcia wystarczą domowe sposoby: ocet, soda, czy cytryna.
Pamiętaj, aby do czyszczenia naczyń nie używać silnych, żrących środków chemicznych, które mogą uszkodzić emaliowaną powłokę. Unikaj też nadmiernego użycia siły i metalowych skrobaków czy szczotek. Takie działanie może mieć negatywne skutki dla bezpieczeństwa i pożywności przygotowywanych potraw.
Zobacz dostępne w naszym sklepie garnki emaliowane i przekonaj się, że gotowanie może być nie tylko łatwe, a efekty smaczne, ale i bezpieczne i zdrowe dla wszystkich domowników!