Garnki ze stali nierdzewnej z grubym dnem
Stal nierdzewna to materiał, który cieszy się ogromnym powodzeniem nie tylko wśród producentów akcesoriów do pieczenia, ale także pasjonatów domowego gotowania. Jest odporna na uszkodzenia, trwała i co najważniejsze – w żaden sposób nie wchodzi w reakcję z gotowaną żywnością. Dzięki temu jest w pełni bezpieczna dla zdrowia i umożliwia codzienne gotowanie pysznych i pożywnych posiłków dla całej rodziny. Do zalet garnków wykonanych z tego materiału można zaliczyć również fakt, że mogą być używane na większości popularnych kuchenek. Garnek ze stali nierdzewnej świetnie sprawdzi się więc zarówno na kuchence gazowej, jak i indukcyjnej i elektrycznej.
Jednym z najczęściej wybieranych modeli naczyń do gotowania ze stali, są garnki ze stali nierdzewnej z grubym dnem. Dlaczego ma to aż takie znaczenie, że tak mocno wpływa na decyzje zakupowe? Grube dno znacznie ogranicza ryzyko przypalenia przygotowywanych potraw oraz długo utrzymuje ciepło już po ściągnięciu z kuchenki i zakończeniu gotowania. Dzięki temu potrawa nie wymaga ciągłego podgrzewania, jeżeli któryś z domowników lubi prosić o dokładki. Takie dno sprawia też, że ciepło jest równomiernie rozprowadzane po całym naczyniu, a to pozwala osiągnąć optymalne efekty podczas gotowania i pieczenia. Na rynku dostępne są garnki ze stali nierdzewnej z potrójnym, albo nawet pięciowarstwowym dnem. Jeśli zależy Ci właśnie na takim naczyniu, zapoznaj się dokładnie z informacjami na opakowaniu lub w opisie produktu w sklepie online.
W naszej ofercie znajdziesz polskie garnki ze stali nierdzewnej, które wyróżnia nie tylko wysoka jakość, ale także estetyka i uniwersalność. Zobacz katalog naszych produktów, w którym znajdziesz idealne garnki ze stali nierdzewnej do swojej kuchni.
Czy garnki ze stali nierdzewnej są zdrowe?
Podobnie jak w przypadku naczyń do gotowania wykonanych z innych materiałów, często pojawiającym się pytaniem jest to, czy dany garnek jest bezpieczny w codziennym używaniu. Dobre garnki ze stali nierdzewnej wykonane z wysokiej jakości stali są całkowicie bezpieczne. Co więcej, nie zmieniają smaku potraw i w żaden sposób nie wchodzą z nimi w reakcję. Dzięki temu masz pewność, że nie tylko smak pozostanie niezmieniony, ale także wartość odżywcza przygotowanego posiłku pozostanie na najwyższym poziomie.
Stal nierdzewna dzięki swojej odporności i niesamowicie gładkiej strukturze jest jednym najbardziej higienicznych materiałów, z którego produkuje się także m.in. narzędzia chirurgiczne. Wysokiej jakości garnki ze stali nierdzewnej posiadają oznaczenie 18/10. To oznacza, że do ich produkcji wykorzystano stal składającą się w 18% z chromu i 10% z niklu.
Jak dbać o garnki ze stali nierdzewnej?
Garnki nierdzewne wykonane ze stali cechują się dużą wytrzymałością i trwałością w codziennym, nawet wieloletnim użytkowaniu, ale żeby tak było – wymagają przestrzenia kilku prostych zasad użytkowania.
Po zakupie nowe garnki powinny zostać umyte w ciepłej wodzie miękką gąbką z dodatkiem delikatnego środka myjącego, np. płynu do mycia naczyń. Następnie należy je dokładnie osuszyć. Tak przygotowany ganek jest gotowy do gotowania.
Aby zestaw garnków ze stali nierdzewnej służył Ci jak najdłużej, pamiętaj, aby podczas gotowania zawsze umieszczać naczynie centralnie nad źródłem ciepła. W przypadku kuchenek gazowych, płomień powinien podgrzewać jedynie dno naczynia. Jeśli obejmuje on również jego ścianki, może to prowadzić do przebarwień i uszkodzeń krawędzi lub uchwytów garnka. Dodając sól, rób to zawsze do gotującej się wody, nie do zimnej. Unikaj dodawania soli do pustego naczynia, ponieważ może to prowadzić do korozji. No i przede wszystkim – nigdy nie podgrzewaj pustego garnka.
Myjąc garnki już po przygotowaniu posiłku, warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach:
- nie zalewaj rozgrzanego naczynia zimną wodą ani nie wkładaj go od razu do wody – poczekaj aż ostygnie
- do mycia używaj miękkiej strony gąbki i naturalnych lub łagodnych detergentów (cytryna, ocet, delikatny płyn do naczyń)
- w przypadku przypalonego jedzenia, po ostygnięciu namocz garnek w ciepłej wodzie
- po umyciu dobrze osusz naczynie.
Przestrzegając tych kilku zasad możesz mieć pewność, że komplety garnków ze stali nierdzewnej w Twojej kuchni przez długi czas będą spełniały swoje zadanie, zachowując przy tym estetyczny wygląd.
Przejrzyj katalog naszych produktów od zaufanych polskich producentów, w którym znajdziesz nie tylko dobre stalowe garnki na indukcję, ale także garnki emaliowane. Usiądź wygodnie i znajdź idealne akcesoria do swojej kuchni.