Przygotowanie ścian – kluczowa kwestia przed malowaniem
Aby końcowy efekt był dla Ciebie satysfakcjonujący, kluczowe jest właściwe przygotowanie ścian do malowania. Ściany i sufity w kuchni bywają zaplamione i zatłuszczone, dlatego w pierwszej kolejności warto je porządnie umyć. Jeśli poprzednia powłoka dobrze trzyma się ściany (nie łuszczy się i nie odpada), wystarczy dokładne umycie mydłem malarskim i wysuszenie. Na taką powierzchnię bez obaw możesz nakładać nową farbę.
Jeśli jednak kuchenne ściany posiadają widoczne, odpadające, łuszczące się stare warstwy farb, tynków lub tapet, należy je dokładnie usunąć. Możesz użyć do tego wody lub specjalnych preparatorów do usuwania starych powłok. Użyj szpachelki lub innego skrobaka, aby ułatwić sobie to zadanie. Po usunięciu starych powłok, przeszlifuj powierzchnie ścian papierem ściernym do momentu uzyskania wygładzonej struktury. Powstały podczas szlifowania kurz zbierz odkurzaczem lub szczotką – zrób to dokładnie, ponieważ luźne drobinki zmniejszą przyczepność nowej farby do podłoża. Szlifowanie jest wskazane również wtedy, gdy ściany są nierówne i wymagają drobnej korekty.
W przypadku pęknięć, ubytków czy dziur, wypełnij je szpachlą, a po przeschnięciu wyrównaj papierem ściernym do całej powierzchni ściany. Ostatnim krokiem po takim przygotowaniu ściany zawsze powinno być jej umycie (np. mydłem malarskim), dzięki czemu pozbędziesz się wszelkich drobnych elementów i odtłuścisz jej powierzchnię. Jeśli ściana wymaga gruntowania (obsypuje się przy dotyku lub zostawia na dłoni biały ślad), nie pomijaj tego ostatniego kroku przed rozpoczęciem właściwego malowania. Dzięki temu zapewnisz sobie maksymalną trwałość nowej powłoki i estetyczny efekt na wiele lat.