Czy garnki aluminiowe są zdrowe?
Jedną z najczęściej poruszanych kwestii dotyczących naczyń wykonanych z aluminium jest to, czy garnek aluminiowy na pewno jest zdrowy i nie wpływa niekorzystnie na zdrowie.
Nowoczesne garnki aluminiowe to nie te same naczynia, które jakiś czas temu zyskały złą sławę. W tej chwili do produkcji wysokiej jakości naczyń z tego materiału wykorzystuje się aluminium nowej generacji, które nie powinno już wydzielać toksycznych, a więc i szkodliwych na zdrowia substancji. Co więcej, aluminium nie jest już jedyną powłoką wykorzystywaną w garnkach. Współcześnie aluminiowe garnki wyposażone są w dodatkowe powłoki wykonane z innych tworzyw, np. powłoki teflonowe, ceramiczne, kamienne lub tytanowe. Zapobiegają one bezpośredniemu kontaktowi żywności z aluminium, co jeszcze lepiej chroni przed ewentualnym wchłanianiem szkodliwych substancji.
A więc czy garnki aluminiowe są zdrowe? Tak – jeśli są nowe i niezużyte. Jeśli na wyposażeniu Twojej kuchni znajdują się naczynia stare i mocno wysłużone (np. przez wielokrotne gotowanie czy czyszczenie po gotowaniu), wtedy na pewno warto wymienić je na nowe. Najlepiej na takie z dodatkową powłoką, która chroni przed ewentualnym wchłanianiem szkodliwych substancji do żywności. Kupując takie garnki, możesz mieć pewność, że posiłki przygotowywane dla całej rodziny będą zdrowe i pożywne.
Jak dbać o garnki aluminiowe?
Mimo że wiele modeli garnków aluminiowych można myć w zmywarce, warto robić to ręcznie, aby jak najdłużej zachować ich właściwości i piękny wygląd. Do codziennego czyszczenia używaj miękkich gąbek i ścierek z mikrofibry, wykorzystując do tego naturalne środki (cytryna, ocet) lub łagodne detergenty myjące, np. delikatny płyn do naczyń. Dzięki temu wydłużysz żywotność swoich naczyń, a to przełoży się także na oczekiwane efekty gotowania.
Unikaj uporczywego szorowania powierzchni, ponieważ po pierwsze możesz ją uszkodzić, a po drugie możesz pozbawić naczynie warstwy ochronnej lub innej powłoki, która pełni konkretną funkcję (np. powłoka nieprzywierająca). Jeśli potrawa w naczyniu aluminiowym została przypalona, do wyczyszczenia garnka najlepiej użyć roztworu octu z wodą (w proporcjach 2:1). Jak to zrobić? Wlej roztwór do garnka i doprowadź go do wrzenia, następnie zostaw do przestygnięcia i umyj naczynie miękką gąbką. Gotowe!
Jeśli naturalne metody nie przynoszą oczekiwanych rezultatów, zawsze możesz sięgnąć po specjalne środki do czyszczenia naczyń wykonanych z aluminium. Używając ich, zawsze postępuj zgodnie z instrukcjami i informacjami na opakowaniu. Tylko wtedy będą skuteczne i bezpieczne w codziennym użytkowaniu.
Sprawdź naszą ofertę w której znajdziesz m.in. duże garnki aluminiowe i inne naczynia do gotowania, które idealnie sprawdzą się w Twojej kuchni.