Jak działa suszarka do grzybów, owoców i warzyw?
Korzyści z suszenia żywności odkryto już dawno temu. Ta metoda jest nadal bardzo popularna ze względu na prostotę, szybkość oraz zachowanie pysznego smaku produktów. Ususzone grzyby, warzywa oraz owoce są idealne do wielu potraw – mięs, zup, gulaszu, sosów czy niezawodnych pierogów z kapustą i grzybami. Tradycyjne suszenie wymaga jednak cierpliwości i czasu. Dlatego, gdy chcesz szybko ususzyć zebrane grzyby, najlepszą opcją będzie kupno specjalnej suszarki do owoców, warzyw i grzybów.
Na czym polega suszenie? W tym procesie z danych produktów zostaje odparowana woda, dzięki czemu nie ulegają one zepsuciu, a po wysuszeniu nadal mają minerały oraz witaminy. Suszarki do grzybów są wyposażone w sita, na które kładzie się żywność. W urządzeniu znajduje się też grzałka oraz wentylator odpowiedzialne za wysyłanie powietrza w kierunku wywietrzników. Oprócz tego, istotnym elementem jest szczelna pokrywa suszarki do owoców i warzyw.
Suszarki spożywcze - szybkie suszenie grzybów, owoców, warzyw w domowym zaciszu
Niewątpliwą zaletą używania suszarki do grzybów jest intuicyjna i łatwa obsługa. To bezpieczny, wydajny sposób na równomierne wysuszenie grzybów, owoców oraz warzyw. Metoda suszenia jest całkowicie naturalna, ponieważ nie używa się żadnych konserwantów. Dodatkowo, ususzone produkty są łatwe w przechowywaniu. Wystarczy je zamknąć w szczelnym pudełku czy w słoiku.
Aby przygotować żywność do suszenia należy obrać, umyć produkty i pokroić w cienkie plastry. W przypadku grzybów najpierw trzeba rozdzielić kapelusze i nóżki, potem oczyścić grzyby, umyć bez namaczania i pokroić w plasterki. Następnie wkłada się je do suszarki do grzybów. Optymalne ustawienia to temperatura do suszenia 50 stopni oraz czas 6 godzin. Dobrze wysuszone grzyby pękną po przyciśnięciu ich palcem.
Jakie grzyby najlepiej sprawdzą się do suszenia? Świetnie ususzą się borowiki, kurki, prawdziwki, kanie czy smardze. Suszarka spożywcza nadaje się nie tylko do grzybów, ale także do ziół, kwiatów, warzyw, pestek czy owoców. Daje to dużo kulinarnych możliwości!
Na co zwrócić uwagę kupując suszarkę do grzybów, owoców i warzyw?
Na rynku znajdziesz wiele modeli suszarek, które różnią się kilkoma parametrami. Podczas wybierania odpowiedniej suszarki do warzyw, owoców i grzybów zwróć uwagę na poniższe czynniki.
- moc urządzenia – powinna mieścić się w zakresie od 200 do 400 W, aby cieszyć się idealnie ususzoną żywnością
- regulacja mocy – dobrze, jeśli jest możliwość wygodnego dostosowywania temperatury do konkretnych warzyw czy owoców
- pojemność oraz ilość sit – najmniejsze modele mają 3 sita, a największe 9, zazwyczaj wystarcza suszarka na owoce i warzywa z 5 sitami o średnicy 25 cm
- wysokość sit – zwróć uwagę na ten parametr, gdy chcesz suszyć wysokie produkty
- obrotowość sit – nie jest to konieczna opcja, ale pomaga w równomiernym wysuszeniu
- regulacja nadmuchu – dzięki niej dopasujesz słabszy nawiew do delikatniejszych produktów i mocny do tych bardziej wymagających
- kolor ścianek – najlepiej wybrać suszarki do grzybów z przezroczystymi ściankami, dzięki temu unikniesz otwierania pokrywy i zabierania ciepła ze środka
- wysoka jakość tworzywa – by suszarka nie była tylko na jeden sezon, a do tego dobrze trzymała ciepło
- dodatkowe funkcje – automatyczne wyłączanie, timer, termostat czy zabezpieczenie przed przegrzaniem
Suszarki przydadzą się nie tylko zapalonym grzybiarzom. To metoda świetna do zakonserwowania także zebranych warzyw z ogródka czy owoców z sadu. Wykorzystaj ją, by cieszyć się pysznościami przez cały rok. Najlepsza suszarka do grzybów czeka na Ciebie na HIPPER.pl!