Alkoholomierz z termometrem w szklanej probówce – to areometr pozwalający na pomiar zawartości alkoholu w wódkach bezbarwnych, niezawierających cukru. To miernik, który z pewnością przyda się w Twoim gospodarstwie domowym, ale także w barach podczas rozcieńczania alkoholi do drinków! Miernik złożony jest z probówki i pływaka, z odpowiednio naniesioną dużą skalą od 0 do 95% objętości alkoholu. W pływaku na stałe został umieszczony także termometr pozwalający na kontrolę temperatury cieczy podczas dokonywania pomiaru. Z pomocą tego urządzenia w łatwy, szybki, a co najważniejsze precyzyjny sposób dokonasz pomiaru procentów w alkoholach czystych (wódka, spirytus, bimber), czyli takich, które nie zawierają domieszek cukrów i barwników, które zafałszowują wynik. Alkoholomierz nie nadaje się więc do pomiaru procentów w winach i nalewkach! Dokonanie pomiaru jest niezwykle proste, a wynik odczytywany jest bezpośrednio ze skali, bez dodatkowych przeliczeń. Płaskie dno probówki ułatwia dokonanie pomiaru, stabilizując pływak. Naczynie podczas pomiaru może być oparte o blat, należy je jednak cały czas trzymać.
Użytkowanie:
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu, w takiej ilości, aby umieszczony w niej pływak unosił się w jego objętości i nie dotykał ścianek zbiorniczka. Po ustaleniu się poziomu zanurzenia, dokonać można odczytu kierując się położeniem dolnego menisku cieczy. Ciecz zmienia swoje stężenie (cząsteczki rozprężają się i kurczą) pod wpływem temperatury. Należy zatem pamiętać, aby odczytu dokonywać w temperaturze 20°C wtedy będzie on na pewno miarodajny i precyzyjny.
Uwaga: Wskaźnik służy do oznaczania zawartości alkoholu w wódkach bezbarwnych i niezawierających cukru. Badany roztwór w chwili pomiaru powinien mieć temperaturę 20°C.
Najważniejsze cechy:
Browin sp. z o.o. sp. k.
ul. Pryncypalna 129/141, 93-373 Łódź, Polska
Numer telefonu: +48 42 23 23 200
Adres e-mail: browin@browin.pl